Dieta ketogeniczna jest dietą należącą do grupy diet wysokotłuszczowych, których wpływ na zdrowie jest znany oraz wykorzystany w dietetyce od wielu lat. W pojęciu ogólnym społeczeństwa istnieje przekonanie o wyższości wysokowęglowodanowej diety, nad tłuszczowymi dietami. Czy jest to słuszne? Jak działa taka dieta?
W ketogennej diecie substratem do produkowania energii są tłuszczowe kwasy, a dokładniej bardzo charakterystyczne ciała ketonowe. Są to produkty, które powstały w wyniku utylizacji wolnych tłuszczowych kwasów. W diecie keto jako paliwo jest wykorzystywany tłuszcz, który pochodzi z pożywienia oraz ten zmagazynowany pod postacią tkanki tłuszczowej.
Sam mechanizm działania ketogennej diety odzwierciedla sam stan metaboliczny organizmu, który obserwujemy podczas głodówki. W sytuacji, w której zapasy energii w postaci glikogenu zmagazynowanego wyczerpaniu uległy, dochodzi właśnie do wykorzystywania tłuszczu. Na ketonowych ciałach świetnie pracuje zarówno nasz mózg, jak i także nasze mięśnie. Glukoza głównie jest niezbędna do produkowania erytrocytów. Jednak sam organizm zabezpiecza jej dowóz stały poprzez proces tak zwanego glukoneogenezy, a więc tworzenia glukozy z przeróżnych innych źródeł niż węglowodany. Procesy związane z mechanizmem ketogennej diety zachodzą w naszej wątrobie.
Dieta ketogeniczna jest coraz bardziej popularna. Przekonuje nas do niej tym, że nie głoduje się na tej diecie, a do tego możemy osiągnąć naprawdę szybkie efekty.