W Polsce dostępne są najprzeróżniejsze rodzaje miodów, od najpopularniejszych i najkorzystniejszych cenowo miodów akacjowych i wielokwiatowych, poprzez te z lipy czy z rzepaku, aż po najszlachetniejsze, ale i najdroższe miody gryczane, spadziowe albo wrzosowe. Jak same nazwy wyraźnie wskazują, powstają one z pyłków lub soków różnych roślin, zarówno kwiatów, jak i drzew. Różnią się one także między sobą, ale łączy je jedno. Wszystkie wykazują zdecydowane prozdrowotne właściwości, dzięki czemu są polecane praktycznie każdemu.
W zależności od roślin, z których powstał, miód pomaga w leczeniu rozmaitych schorzeń
Te z akacji i wielokwiatowe są szczególnie lubiane przez najmłodszych, ponieważ są bardzo słodkie, ale są także używane jako naturalny antybiotyk, dobrze także robią w stanach zmęczenia oraz stresu. Miód rzepakowy jest idealny na nadciśnienie, a ten z kwiatów lipy wspomoże leczenie anginy oraz zapalenia oskrzeli czy zatok. Ma także właściwości, które wspomagają zdrowy sen. Natomiast miód wrzosowy, poza nietypowym i pysznym smakiem, może poszczycić się działaniem antywirusowym oraz antybakteryjnym.
Niezależnie od okoliczności, wszystkie rodzaje miodów naturalnych są bardzo zdrowe. Należy jednak uważać na tanie podróbki produkowane na bazie cukru, które z prawdziwym miodem nie mają nic wspólnego. Tylko ten wytwarzany przez pszczoły przynosi zdrowiu najlepsze skutki. Można go używać do herbaty, choć powinna być przestudzona, ale także smarować nim kanapki, dodawać do ciast i deserów albo napełniać naleśniki. Zawsze będzie pyszny! Sprawdź https://opawska.pl