Młynek do kawy – dlaczego powinien znaleźć się w każdym domu?

Młynek do kawy – dlaczego powinien znaleźć się w każdym domu?

Nie wyobrażamy sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki ciepłej kawy. Ten kofeinowy napój pobudza do życia, dodaje energii i sprawia, że każdy, nawet najbardziej senny i leniwy poranek nabiera niesamowitego smaku i aromatu. Ilu jednak smakoszy kawy, tyle sposobów zaparzania. W polskich domach znajdziemy więc najróżniejsze sprzęty do jej przyrządzania. Niektórzy preferują ekspresy przelewowe, inni ciśnieniowe, jeszcze inni wolą swoją kawę zaparzyć w kawiarce. Z pewnością w każdym domu przyda się jednak młynek do kawy elektryczny. Powszechnie bowiem wiadomo, że świeżo zmielone ziarna przebijają swoim smakiem i jakością kawy wstępnie już zmielone. Dlaczego tak się dzieje?

Kawa ziarnista, czy mielona – która z nich jest lepsza?

Wielu smakoszy kawy uważa, że sklepowe kawy mielone mają w sobie dużo wypełniaczy i połamanych ziarenek o niskiej jakości, które sprawiają, że są one tańsze w produkcji. Kupując natomiast te ziarniste, mamy pewność, że ich jakość jest odpowiednia w stosunku do naszych potrzeb. Sprawdzić ją nawet możemy gołym okiem po otwarciu opakowania. Ziarna powinny być podobnej wielkości, równe i o jednolitym kolorze. Ziarnista kawa jest też bardziej aromatyczna i, co ważne dla wielu, zdrowsza od jej zmielonej odpowiedniczki. Samodzielnie przygotowane ziarna uwalniają więcej aromatu oraz cennych wartości odżywczych. Stężenie smaku jest w nich o wiele wyższe. W dodatku mieląc kawę samodzielnie, mamy pewność, że stopień jej rozdrobnienia będzie odpowiedni względem preferowanego sposobu jej zaparzania.